Erik Bojničan Samospráva

Bude Zámocký park v Hlohovci chráneným územím? Rozhodnú o tom mestskí poslanci

Poslanci hlohovského zastupiteľstva budú rozhodovať o vyhlásení obecného chráneného územia v Zámockom parku. Čo stojí v návrhu?

Ilustračný obrázok k článku Bude Zámocký park v Hlohovci chráneným územím? Rozhodnú o tom mestskí poslanci
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Zámocký park netreba bližšie predstavovať žiadnemu Hlohovčanovi. O jeho budúcnosti, konkrétne o tom, či sa z neho stane obecné chránené územie budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom najbližšom zasadnutí vo štvrtok 18. mája.

Zabezpečenie ochrany

O ochrane parku rozhodovali poslanci schválením všeobecne záväzného nariadenia ešte v roku 2005. V prípade schválenia aktuálneho návrhu by bolo staršie nariadenie zrušené a nahradené novým. Ako sa uvádza v návrhu nariadenia, dôvodom vypracovania je zabezpečenie ochrany Zámockého parku v Hlohovci v súlade s platnou legislatívou.

Návrh všeobecne záväzného nariadenia identifikuje údaje chráneného územia, stanovuje zásady ochrany a prezentácie územia, vymedzuje zakázané činnosti, vymedzuje činnosti podmienené vydaním súhlasu mesta, popisuje zápis a označenie a určuje sankcie.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Nové všeobecne záväzné nariadenie, v prípade schválenia poslancami, okrem iného aj určí zákazy činností alebo obmedzenia činností, ktoré môžu mať negatívny vplyv na predmet ochrany územia. Čo všetko by podľa tohto návrhu malo byť v Zámockom parku zakázané?

Zakázané činnosti

Podľa návrhu by v prípade jeho schválenia bolo zakázané v Zámockom parku napríklad budovanie nových trás inžinierskych sietí v koreňovom priestore jestvujúcich drevín a v ich ochrannom pásme, odcudzovanie drevín či vypúšťanie nepôvodných druhov zvierat určených na chov v zajatí do parku.

Osadzovanie informačných, reklamných a iných tabúľ a zariadení a vylepovanie plagátov mimo miest na to vyhradených by v prípade schválenia návrhu bolo podmienené súhlasom mesta Hlohovec a ďalšími dotknutými orgánmi štátnej a verejnej správy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM