Zuzana Jakubičková Kultúra

Alternatíva v Empírovom divadle

V stredu 14.3.2012 sa v Empírovom divadle v Hlohovci uskutočnil koncert českej alternatívnej kapely Ty syčáci.

Predskokanmi boli multiinštrumen­talisti Ján Strelec, Jules Salnekovič, spevák a gitarista Stanislav Kamenčík, ktorý sprevádzal publikum začiatkom koncertu a názvami piesní z jeho vlastnej tvorby. Boli to piesne: Lajka, Trávnik, Nihilist, Krchovská, Prázdna izba, Prechádzky mestom a Brusnice.

Brnenskú kapelu Ty syčáci, ktorá pôsobí na hudobnej scéne už 12 rokov, tvorí: Petr Váša – spev Petr Zavadil – gitara Tomáš Fröhlich – basgitara

Kapela vznikla v roku 2000. Zakladateľom je Petr Váša, ktorý je spevákom a textárom zároveň. Viditeľne je telom aj dušou kapely. Hrá doslova celým telom a dušou, tento svoj štýl nazýva „fyzické básnictvo“.A aký štýl vlastne hrajú? Ťažko povedať, ešte sa to nikomu nepodarilo zaškatulkovať. Zahŕňa prvky rocku, jazzu, moravského folklóru a world music. Zaručujeme ohromný kultúrny zážitok.

Na koncerte zahrali piesne z najnovšieho albumu Krása, ale aj zo starších albumov. Boli to piesne ako Bude po hudbě, Hadí nohy, Lék a jed, Veľký trh (pieseň z opery Lišák je lišák, ktorú napísali), Mířím na terč, Ty a já, Večer pro mě, Strašidlo, Kamarádi, Celkový dojem, Věšák a iné. Pochvalami Hlohoveckého vína, svojím vystupovaním, mimikou a gestikuláciou rozosmievali celé publikum. Svojimi piesňami vyčarili úsmev na všetkých tvárach. Empírovým divadlom sa rozliehal aplaus a hlasný smiech.

Po dospievaní poslednej piesne sa s nami Věšák spevák kapely rozlúčil veľmi výstižne: „Dobrou noc“ Dlhotrvajúci potlesk však pritiahol kapelu späť na pódium. Poslednou už pridanou pesničkou bola Chrono Numero.

foto: Jozef Lelovič

ty sycaci
48
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM