Zuzana Jakubičková Kultúra

Vzácne svedectvo o atmosfére v Hlohovci: Ako sa žilo v meste v 19. storočí?

Príspevkom ku kultúrnym dejinám Hlohovca a oslavám 900. výročia prvej písomnej zmienky je kniha Mariána Kamenčíka Vďačná pamiatka fraštackému richtárovi. Jej uvedenie je naplánované na piatok 15. februára súčasne s predstavením nového loga Hlohovca.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne svedectvo o atmosfére v Hlohovci: Ako sa žilo v meste v 19. storočí?
Foto: Zuzana Jakubičková

Kniha sa zaoberá literárnou pamiatkou, ódickou básňou neznámeho autora z roku 1827 na vtedajšieho richtára Jána Híroša a cez ňu približuje atmosféru mesta Hlohovec na začiatku 19. storočia. „Báseň má plný názov Vděčná památka vysoce vážného a velmi slovutného muže p. Híroš Jánoša privilegiátneho městečka Fraštáku od roku p. 1823 až do roku 1827 velmi dobře zaslužilého richtáre zapsaná od Prítele Vprimného. Sprostredkúva nielen dobový estetický vkus a literárnu kultúru, tiež autenticky zobrazuje historické udalosti v meste, predstavuje jeho významné osobnosti a popisuje rôzne javy, ktoré boli súčasťou každodenného života Hlohovčanov,“ uviedol autor.

Tvorbe knihy sa venoval tri roky

Na knihe pracoval Marián Kamenčík tri roky, venoval sa v nej aj kontextu vzniku básne a hľadaniu stôp o autorovi, ktoré by mohli viesť do neďalekých Horných Zeleníc k učiteľovi, učencovi a vtedy známemu tvorcovi príležitostnej poézie Pavlovi Vajajovi.

Opísal zásluhy richtára na výstavbe chodníka, studne, vážnice a vyzdvihol jeho osobné vlastnosti. Kamenčík nevylučuje, že dôvodom na spísanie básne nemusel byť iba obdiv autora k Hírošovi, ale objednávka pred blížiacimi sa voľbami na richtársky stolec. V knihe je publikované faximile textu aj s kritickým prepisom.

Knihu venoval Hlohovčanom

„Ide o prvé kompletné publikovanie tohto textu, ktorý jestvuje iba v jednom rukopisnom exemplári a je súčasťou stálej expozície Hlohovec – feudálne mesto vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci. Venoval som knihu Hlohovčanom, aby aj prostredníctvom tak „všedného“ a často podceňovaného literárneho žánru, ako je príležitostná poézia, vnímali aj dávno zabudnuté a skryté zákutia hlohovských dejín,“ uviedol Kamenčík.

Autor je členom združenia Ex Libris ad Personam Hlohovec, ktoré stojí za vydaním knihy. Združenie sa zaoberá knižnou značkou ex libris a zviditeľňovaním osobností hlohovského regiónu formou odborných publikácií, prednášok, besied a inštaláciou pamätných tabúľ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM