Erik Bojničan Rôzne

Ako sa stavalo obľúbené miesto Hlohovčanov: Autentické zápisky o vzniku kúpaliska

Kúpalisko v Hlohovci sa teší veľkej obľube už viac ako štyri desaťročia. Dochované autentické zápisky z čias jeho výstavby prezrádzajú, ako vznikalo.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa stavalo obľúbené miesto Hlohovčanov: Autentické zápisky o vzniku kúpaliska
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Teplé dni strávené pri vode sú pre mnohých ideálnym letným relaxom už od nepamäti a ani Hlohovčania v tomto smere nie sú žiadnou výnimkou. Kedysi bolo obľúbeným miestom na vodné radovánky nábrežie rieky Váh, kde sa to hemžilo aj tisíckami ľudí denne. sa to tam aj tisíckami ľudí: Spomienky na miesto, ktoré si kedysi Hlohovčania zamilovali na kúpanie

Bez miesta na kúpanie

Rieka Váh však dokáže počas povodní riadne znepríjemniť život, čo viedlo k vybudovaniu hrádzí. Spútanie rieky okrem pozitív prinieslo okrem iného aj skutočnosť, že toto obľúbené miesto na vodné radovánky koncom päťdesiatych rokov zaniklo. Práve v tomto čase sa prvýkrát začalo uvažovať o vybudovaní kúpaliska.

Prečítajte si: Vodné radovánky v Hlohovci a okolí? Špeciálny ťahák, ktorý sa vám v lete zíde

Ako sa píše v mestskej kronike, s výstavbou kúpaliska v Hlohovci sa začalo v roku 1965. Ako lokalita bola zvolená Zámocká záhrada, z ktorej mal byť Park kultúry a oddychu mesta. Pri výstavbe muselo ustúpiť aj niekoľko platanov. V tomto období sa taktiež začalo aj s výstavbou amfiteátra.

Stavali brigádnici

Do práce na kúpalisku sa zapájali aj obyvatelia nášho mesta, ako bolo pre tú dobu bežné, formou brigádnických hodín. Tých podľa kroniky len v prvom roku bolo odpracovaných viac ako 40 000. „Previedol výkop zeminy, drenáž do štrkového ložiska, hĺbenie rýh v zemine, úprava násypu, odvoz, planírovanie a uloženie betónovej mazanice na ploche 320 m²,“ poznamenal kronikár.

Do konca roku 1966 boli podľa kroniky zhotovené železobetónové horizontálne a vertikálne konštrukcie do hĺbky dna bazéna spolu s izoláciou prímuroviek. „Až na dodávku betónovej mazanice boli všetky práce prevedené brigádnikmi,“ píše sa v kronike, podľa ktorej sa v roku 1967 dokončila hrubá výstavba kúpaliska.

Prečítajte si: Výstavba plavárne v Hlohovci dostala zelenú: Šesťdráhový bazén, bistro aj wellness!

Pred viac ako štyrmi desiatkami rokov – v apríli roku 1972 – bolo podľa zápisu v kronike kúpalisko prvýkrát otvorené. Hlohovčania sa v tom čase mohli tešiť z detského bazénu a sauny. V prácach na kúpalisku sa pokračovalo aj v nasledujúcich rokoch. Postupne pribudli dve športové ihriská a v roku 1978 aj minigolf, ktorý je hlavne v letných mesiacoch doteraz veľmi obľúbený.

Foto: ilustračné

Boli ste už tento rok na kúpalisku v Hlohovci? Áno
Nie a ani sa nechystám
Zatiaľ nie, ale pôjdem
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM