Erik Bojničan Rôzne

Ako jediné mesto na Slovensku: Aha, akým veselým unikátom sa môže pochváliť Hlohovec

Hlohovčania aj návštevníci mesta môžu obdivovať veselú novinku v meste. Za jej vznikom stojí objav v kronike mesta a následné pátranie.

Ilustračný obrázok k článku Ako jediné mesto na Slovensku: Aha, akým veselým unikátom sa môže pochváliť Hlohovec
51
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Vyhliadka Šianec, ktorá sa týči nad Hlohovcom, ponúka pre obyvateľov nášho mesta, ako aj návštevníkov zaujímavú novinku v podobe pamätnej tabule venovanej legendárnej postave Járovi Cimrmanovi. Za jej vznikom stojí pátranie Hlohovčana Mariána Kamenčíka, ktorý vykonáva funkciu mestského kronikára. Podľa jeho slov pamätnú tabuľu venovanú J. Cimrmanovi nenájdeme v žiadnom inom meste na Slovensku.

V tomto roku si pripomíname 50. výročie objavenia vedeckej a umeleckej dokumentácie Járy Cirmana. Práve táto výročná udalosť nenechala M. Kamenčíka chladným a ako fanúšika majstrovho diela ho motivovala až do tej miery, aby v sebe premohol ostych a odvážil sa vysloviť nahlas to, čo v ňom, ako prezradil, hlodalo už niekoľko rokov: Mohol Jára Cimrman zanechať stopu aj v našom meste?

Kamenčíkovi, ako vysvetlil, neskutočne odľahlo po tom, čo narazil na vskutku povzbudzujúce zistenie popredného českého cimrmanológia Radka Laudina, ktorý vyslovil v jednej zo svojich prác názor: „Najít místo na mapě Evropy bez géniových stop, není vůbec jednoduché.“ „V ceste mi už nestálo takmer nič – iba nájsť dôkaz cimrmanovskej stopy,“ ozrejmil Kamenčík.

„A skutočne, vďaka štúdiu historických prameňov a, samozrejme, vyzbrojený vedomosťami zo seminárov o majstrovom diele sa mi podarilo objaviť doteraz nezbadanú súvislosť, ktorú nevyvrátiteľne dokladajú jednak historické fakty hlohovskej proveniencie a jednak samostatný výskum Společnosti pro rehabilitaci života a díla Járy Cimrmana,“ pokračuje Kamenčík.

Zdroj: ELAP Hlohovec

„V rukopisných dejinách mesta Hlohovec od môjho predchodcu za kronikárskym perom, Ferdinanda Spála, sa objavil údaj o prvom prelete vzducholode nad hlavami Hlohovčanov. Podľa tohto záznamu išlo o vzducholoď Zeppelin,“ hovorí Kamenčík s tým, že tento fakt sa zhoduje s udalosťou, keď J. Cimrman spolu s Ferdinandom von Zeppelinom absolvoval svoj legendárny let z Varšavy do Viedne a český velikán na palube vzdušného korábu viezol čerstvo napísanú operetnú fresku Proso na súťaž vyhlásenú pri príležitosti spustenia ruského kola vo viedenskom Prátri.

Keďže letová dráha medzi oboma mestami podľa Hlohovčana pretína približne aj územie nášho mesta, je viac ako pravdepodobné, že išlo práve o spomínanú vzdušnú plavbu oboch vynálezcov a konštruktérov, a teda súvislosť Cimrmana s Hlohovcom bola na svete.

S požehnaním Společnosti pro rehabilitaci života a díla Járy Cimrmana a po odborných konzultáciách najmä s jedným z najväčších cimrmanológov Zdeňkom Svěrákom sa Kamenčík podľa jeho slov odvážil spoločne s kolegami z občianskeho združenia Ex Libris As Personam Hlohovec zorganizovať podujatie pripomínajúce Cimrnamovu prítomnosť v Hlohovci.

Pre našich čitateľov pripomíname, že Jára Cimrman je fiktívna postava vymyslená Jiřím Šebánkom a spomínaným Zdeňkom Svěrákom. Vo veselom duchu a s patričným nadhľadom typickým pre túto fiktívnu postavu sa nieslo aj samotné odhalenie tabule. Počas slávnostného výstupu na Šianec, ktorý odhaleniu predchádzal nechýbalo dobové oblečenie, príchod na aute z roku 1929 či symbolické vypustenie balónov. Fotky z podujatia si môžete pozrieť v priloženej galérii.

FOTO: Hlohovec sa môže pochváliť takýmto unikátom
51
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM