Rastislav Búgel Rôzne

Advent sa začína aj pre evanjelikov, zapaľujú prvú sviečku na adventnom venci

Aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) je dnešná prvá adventná nedeľa začiatkom duchovnej prípravy na slávenia sviatku Narodenia Pána a takisto nového cirkevného roka.

V chrámoch i v domácnostiach veriaci zapaľujú prvú sviečku na adventnom venci, ktorý je symbolom štyroch adventných nedieľ. Chrámové rúcho v tomto období je fialové.
„Napriek všetkému chaosu a predvianočnému zhonu by si veriaci v čase adventu mali uvedomiť, čo je pre nich dôležité, a prehodnotiť svoje priority. Popri nákupoch by si mali nájsť čas aj na vnútornú duchovnú obnovu a zamýšľať sa nad významom terajšieho obdobia vo svetle Božieho slova. Uvedomiť si, že Boh je na ceste k nám,“ povedala pri príležitosti začiatku adventu evanjelická farárka Anna Polcková z cirkevného zboru ECAV v Bratislave. Obdobie adventu má byť časom stíšenia, zamýšľania sa nad významom príchodu Ježiša na svet, časom odpúšťania, vnútorného očistenia i väčšej snahy pomôcť blížnym, dodala.
V evanjelických kostoloch sa medzi druhou a treťou alebo treťou a štvrtou adventnou nedeľou zvykne konať Adventný modlitbový týždeň. Na viacerých miestach sa konajú adventné pásma slova a hudby a tradíciou sú aj adventné koncerty.
Napríklad v Novom evanjelickom kostole v Bratislave na Legionárskej ul. vystúpi 8. decembra gospelový súbor Joyful Voices z Nemecka. Na štvrtú adventnú nedeľu 18. decembra sa vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave uskutoční slávnostný koncert Veľkého zboru donských kozákov s mužským chrámovým zborom Spasiteľ z Jekaterinburgu.
Adventné koncerty budú aj v evanjelickom kostole v Nitre a na ďalších miestach.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM